Gegevens kunstwerk

Titel

Draaiing

Kunstenaar

Paul de Regt

Jaar

1981

Materiaal

cortenstaal

Afmetingen

br. 360 cm

Locatie kunstwerk

Adres

De la Reyweg, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0639709693843, 4.28940860249729 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het doet denken aan de wervelkolom van een lenig, gedraaid lichaam. Geometrisch en in cortenstaal uitgevoerd. Het beeld is puur en eenvoudig: een rechthoek op zijn kant, zeven vierkanten en een liggende rechthoek. De vierkanten vormen het scharnier tussen de rechthoeken. Ze kantelen en nemen de grote rechthoek mee in die beweging.
Aan deze aaneenschakeling van vormen dankt het beeld ‘Draaiing’ van Paul de Regt ongetwijfeld zijn naam. Het is onwaarschijnlijk dat de kunstenaar het kunstwerk zelf die titel heeft gegeven. In de Haagsche Courant van 22 juni 1977 zegt hij daarover: ‘Je moet je rot verzinnen over een naam, wil je hem niet gewoon ‘constructie’ noemen. Bovendien geven de mensen namen als ze langs een plastiek van je komen.’

‘Draaiing’, gemaakt in 1979 en twee jaar later in de middenberm van de De la Reyweg geplaatst, past perfect binnen het zorgvuldig en consequent opgebouwde abstract geometrische oeuvre van De Regt. Het is binnen het oeuvre van De Regt bijzonder omdat het lijkt of de kunstenaar een natuurlijk gevormde en beweeglijke ruggengraat verregaand heeft geabstraheerd. Altijd is er wel een zekere spanning in zijn werk te bespeuren. Dat is ook wat De Regt wil bereiken. Maar hier zijn de statische vormen dusdanig geraffineerd geordend dat zij beweging uitdrukken, en wordt spanning dus dynamiek.

Een groot deel van De Regts kunst is monumentaal, veelal in opdracht ontworpen voor de dagelijkse stedelijke omgeving. In zijn vormgeving trekt De Regt een parallel met de principes die architecten hanteren. Vandaar dat in zijn kunstwerken de echo’s weerklinken van bouwkundige ritmes van vlak en lijn: van rechthoek, vierkant en driehoek, van horizontaal, verticaal en diagonaal.

Sluiten