Gegevens kunstwerk
Titel
Doorenbos, S.G.A.
Kunstenaar
Jaar
1978
Materiaal
Brons
Deelcollectie
Locatie kunstwerk
Adres
Veluweplein, Den Haag
Stadsdeel
Escamp
GPS gegevens
52.058536278463, 4.2916650331088 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Bij de ingang van het Zuiderpark aan het Veluweplein hangen twee heren. In brons wel te verstaan en alleen hun hoofd is afgebeeld. Op de plaquette aan de rechterkant staat een portret van S.G.A. Doorenbos, links zien we P. Droogleever Fortuijn. Dat hun portretten de ingang sieren van dit grote park met sportvoorzieningen voor de hele stad heeft onmiskenbaar te maken met de rol die zij speelden bij het ontstaan ervan. Waar Droogleever Fortuijn sport en spel voor alle bevolkingslagen stimuleerde, was Doorenbos van belang voor de beplanting en realisatie van het Zuiderpark.
Simon Doorenbos (1891-1980) volgde in 1927 Pieter Westbroek op als directeur der Gemeentelijke Plantsoenendienst. Had Westbroek samen met tuinarchitect Dirk Versteeg het park ontworpen, Doorenbos bedacht met welke planten dat ontwerp zou worden ingevuld. Bovendien gaf hij in de crisisjaren leiding aan werkzoekenden die het park daadwerkelijk aanlegden.
Maar Doorenbos is niet alleen als directeur van de Haagse Gemeentelijke Plantsoenendienst belangrijk geweest. Hij staat ook bekend als een goede bomen- en plantenkenner. Geen wonder dat hij in 1924 medeoprichter was van de Nederlandse Dendrologische Vereniging. Deze vereniging promoot de naamgeving van houtige gewassen op kwekerijen en verspreidt kennis over het gebruik daarvan in tuinen, openbaar groen en landschap.
Doorenbos was van 1928 tot 1962 voorzitter van de Nederlandse Dendrologische Vereniging. Vanwege zijn verdiensten voor de dendrologie en voor de vereniging vroeg het verenigingsbestuur de Rotterdamse beeldhouwer Willem Verbon een penning en een plaquette te ontwerpen voor Doorenbos. De penning voor leden van verdienste, de plaquette voor de ingang van het Zuiderpark. Verbon, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn figuratieve sculpturen, vaak van historische figuren (‘Wilhelmina’ (1998) en ‘Eramus’ (2001), Kop van Zuid Rotterdam), zorgde voor een realistisch en goedgelijkend portret. Op 14 april 1978 werd de plaquette in aanwezigheid van Doorenbos onthuld.