Gegevens kunstwerk

Titel

Diverse beelden tuin Raad van State

Kunstenaar

Eric Claus

Jaar

1980-2016

Materiaal

brons

Locatie kunstwerk

Adres

Paleisstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.081980964384, 4.307689990213 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Van zijn trouwdag in 1816 tot zijn kroning in 1840 woonde kroonprins Willem II samen met zijn Russische vrouw Anna Paulowna op Kneuterdijk 22. Bij hun Witte paleis hoorde een reusachtige tuin compleet met vogels, kassen en orangerie. Oorspronkelijk liep de grond daarvan tot ver voorbij de Mauritskade. Daar zijn later grote stukken van verkocht. Wat resteert is een paleistuin op binnenstadformaat.

Was het oorspronkelijke park aangelegd in een romantische Engelse stijl, de latere kleinere tuin kreeg in de jaren vijftig van de 20e eeuw een ontwerp in Franse stijl. De symmetrische indeling met geometrische patronen en strak geschoren heggen roept herinneringen op aan tuinen bij paleizen als Versailles. Sinds 1982 is de Raad van State in de gebouwen aan de Kneuterdijk gehuisvest. Bij de herinrichting en nieuwbouw in 2011 heeft landschapsarchitect Michael van Gessel de rechte, strakke lijnen van het tuinontwerp opnieuw in ere hersteld en aan de twee gazons een derde toegevoegd.

In die Franse tuin zijn in de loop van de tijd steeds meer beelden komen te staan. De Zonnewijzer werd als eerste geplaatst. Begin jaren tachtig volgde een sculptuur van Wessel Couzijn. In het verlengde van de opdracht voor nieuw dubbelportret van het Koninklijk Paar voor de portrettengalerij aan de Parkstraatkant is Eric Claus ook gevraagd een selectie te maken van zijn beelden voor de tuin. In 2018 plaatste hij elf sculpturen. Twee jaar later kwamen daar nog vijf beelden bij.

De meeste mensen kennen deze hedendaagse klassieke beeldhouwer vooral van zijn monumentale eerbetoon aan Willem Drees senior, sinds 2000 te vinden naast de entree van het Binnenhof. Herken je in het monument de abstracte, bijna grafische stijl die Claus ook in zijn vele penningen toepast, de vrije sculpturen in de tuin laten veel meer variatie in vorm en thematiek zien.

Sluiten