Gegevens kunstwerk

Titel

Discuswerper

Kunstenaar

André van Lier

Jaar

1994

Materiaal

RVS

Locatie kunstwerk

Adres

Bordewijklaan 15, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.090330065779, 4.3650940251312 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Wie in Den Haag op de Finnenburg richting station Mariahoeve rijdt, ziet aan de overkant rechts een metershoge knalblauwe boog waarop een zilveren schijf balanceert. Alsof er in de lucht is getekend. Ook vanuit de trein (Den Haag – Amsterdam) kun je een glimp van dit monumentale kunstwerk opvangen. Totaal abstract en toch: in de volksmond wordt het de discuswerper genoemd. André van Lier is de kunstenaar.

Van Lier is beslist geen onbekende in het Haagse. Van zijn hand zijn een flink aantal beelden op straat te zien. Denk aan Pressed Circles op de Dierentuinbrug of Roadline bij het Schenkviaduct. De kunstenaar heeft behalve beelden ook altijd meubels ontworpen en samen met twee collega’s een eigen studio voor architectuur en stedenbouw (DAVL Studio) opgericht.

In al zijn werk zijn wiskundige vormen als het vierkant, de cirkel of de ellips het vertrekpunt. Deze onderzoekt hij grondig. Hoe gedraagt zo’n vorm zich bijvoorbeeld als je het opvouwt, wat gebeurt er als je het insnijdt, een stukje ombuigt. Het uitgangspunt is iets mathematisch, maar bij de uitwerking komt een zekere willekeur kijken, een gevoel. Van Lier zoekt bewust het spanningsveld daartussen op: wat is geloofwaardig als je ernaar kijkt en wat kan er volgens wiskundige wetten.

Begin jaren negentig richtte Van Lier zijn vormenonderzoek op de cirkel. In die periode ontstaan er tientallen sculpturen waarbij een cirkelvorm het uitgangspunt is. In die tijd ontving hij van het Benelux Bureau voor Intellectueel Eigendom (Benelux Office for Intellectual Property BIOP) de opdracht voor een werk bij hun nieuwe gebouw aan de Bordewijklaan ontworpen door architect Herman Hertzberger. Sinds 1994 staat daar deze sculptuur in de tuin. Van Lier plaatste het beeld speciaal midden in een ronde verhoging. Zo gaan de directe omgeving en het beeld ook nog een relatie met elkaar aan.

Sluiten