Gegevens kunstwerk

Titel

De Zon

Kunstenaar

Wessel Couzijn

Jaar

1956

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Paleisstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.081924921916, 4.3077221767212 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het is bijna niet voor te stellen maar in de jaren zeventig van de 20e eeuw was al het groen achter het pand van de Raad van State (Paleisstraat) geasfalteerd. Zo werd er destijds parkeerplaats geboden aan de ambtenaren die in dit pand kantoor hielden. Toen de Raad van State in 1982 op dit adres werd gehuisvest, kwam het groen weer terug. Bij de herinrichting en uitbreiding van de Raad van State in 2011 herstelde landschapsarchitect Michael van Gessel het Franse ontwerp uit de jaren vijftig door opnieuw strakke, rechte lijnen en symmetrie aan te brengen.

Ooit was de tuin veel groter. Toen kroonprins Willem II en zijn Russische vrouw Anna Paulowna op Kneuterdijk 22 woonden (1816-1940), strekte het groen tot ver voorbij de Mauritskade. Hun tuin was aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Verkoop van grond reduceerde het park tot de stadspaleistuin van vandaag.

In de tuin staat naast een Zonnewijzer en zestien beelden van Eric Claus ook een bronzen sculptuur van Wessel Couzijn. Zijn Zon is afkomstig uit de Rijkscollectie en is er begin jaren tachtig geplaatst. Couzijn geldt als een van de belangrijkste vernieuwers van de beeldhouwkunst na de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlogsjaren had hij in New York kennisgemaakt met het werk van beeldhouwers als Ossip Zadkine (1890-1967) en Jacques Lipchitz (1891-1973). Terug in Nederland ontwikkelde zijn werk zich van tamelijk realistisch naar abstract en expressief. Met punten, flarden en onverwachte gaten verbeeldde Couzijn in de jaren vijftig en zestig “het menselijk gebeuren”. Niet de mens zelf gaf hij weer, wel diens heftige emoties. Het was niet alleen Couzijns abstract-expressionistische vormentaal die nieuw was. Hij experimenteerde ook met uiteenlopende gietmethoden. Daarvan getuigen de bijzondere uitsteeksels in De Zon.

Sluiten