Gegevens kunstwerk

Titel

De Vriend

Kunstenaar

Atelier van Lieshout

Jaar

2007

Materiaal

polyester

Locatie kunstwerk

Adres

Cicerostrook 1, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.0601569, 4.3956195 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Kunst in de Vinex

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Van een afstand ziet hij er vertederend uit, de figuur die Atelier van Lieshout in 2007 op het schoolplein van de Montessori basisschool in Leidschenveen plaatste. Twee dikke beentjes stevig op de grond, nauwelijks aanduiding van een gezicht behalve een paar uitsteeksels op de plaats van de oren en een hoofd dat licht naar beneden gebogen is. Je krijgt onmiddellijk zin om het grote blauwe beeld een dikke knuffel te geven. Dat doen de kinderen van de school dan ook geregeld. Deze ‘Vriend’ is dé perfecte buutplaats voor een potje verstoppertje.

Joep van Lieshout kreeg halverwege de jaren tachtig van de 20e eeuw bekendheid met beelden waarmee hij de grenzen tussen kunst en design verkende. Hij produceerde bijvoorbeeld meubelsculpturen in grove vormen van polyester met uitgesproken kleuren als gifgroen of knaloranje. Dat is zijn internationale handelsmerk geworden. In zijn latere ontwerpen draait het vaak om leven of beter gezegd om overleven. Daarvoor ontwerpt hij allerlei zaken die onze basale eerste levensbehoeften bevredigen, zoals een dak boven je hoofd of een toilet. Om al zijn vrije werk en zijn opdrachten te kunnen uitvoeren, richtte Van Lieshout in 1995 een bedrijf op: Atelier van Lieshout, kortweg AVL.

Met ‘De Vriend’ levert Van Lieshout een kunstwerk dat in alle opzichten bij zijn oeuvre past. Het is zowel een sculptuur als een gebruiksvoorwerp. Het is ook weer uitgevoerd in polyester met een stevige kleur. Extra is dat ‘De Vriend’ een scherm als gezicht heeft waarop lichtjes knipperden. Zo kunnen de schoolkinderen bij hem terecht voor positieve energie.

Sluiten