Gegevens kunstwerk
Locatie kunstwerk
Adres
Prinsessegracht 4, Den Haag
Stadsdeel
Centrum
GPS gegevens
52.081682758914, 4.3194351878357 Bekijk op plattegrond
Omschrijving kunstwerk
Tekst
Hoe kun je een gebouw dat vijftig jaar in de stad staat op een eigentijdse manier weer zichtbaar maken? Die vraag stelde de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten zichzelf in 2001. Ooit was haar pand, in 1938 gebouwd door architect Plantenga in de stijl van De Nieuwe Zakelijkheid, een markant punt in de stedelijke omgeving. Daar aan de Prinsengracht bevond zich een kunstacademie. In de loop van vijftig jaar was haar gebouw echter steeds meer omgeven door hoogbouw die de aandacht naar zich toe trok. Zou een kunstwerk de academie opnieuw zichtbaar kunnen maken en kunnen visualiseren waar deze instelling voor staat?
Met die gedachte zocht de toenmalige directeur Jacques Verduyn Lunel contact met oud-student en inmiddels gerenommeerd kunstenaar P.Struycken. Sinds het begin van de jaren zestig van de 20e eeuw werkt Struycken abstract. Dit om de wetmatigheden achter de op het eerste oog chaotische natuur te doorgronden. Hij analyseert alles, ook architectuur en de ervaring van de omgeving, op kleur en vorm plus hun onderlinge relaties. Ruimte vat hij zelfs op als kleur. In zijn computergestuurde lichtwerken gaat hij daarin tot het uiterste. Die vullen de ruimte letterlijk met kleur.
Bij de KABK koos Struycken direct voor een sterke en dynamische kleurtoepassing in het trappenhuis van de toren. Hij wilde een (rode) vlam van inspiratie maken die ook op grotere afstand goed zichtbaar zou zijn. In dit werk combineert hij voor het eerst twee fundamenteel verschillende variaties van licht: verandering en verplaatsing. Tijdens het project ontdekte hij namelijk dat je (technisch gezien) kleur geleidelijk kunt laten veranderen, terwijl je kleur verplaatst door middel van abrupte verandering. Na 7 jaar onderzoeken, bouwen en bijstellen werd op 28 juni 2008 om 23.00 uur De Vlam onthuld. Dit dynamische lichtkunstwerk trekt de aandacht naar de KABK: daar begint de inspiratie.