Gegevens kunstwerk

Titel

De Speler

Kunstenaar

Folkert de Jong

Jaar

2014

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 300 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Koningsplein, Den Haag

Stadsdeel

Segbroek

GPS gegevens

52.079492232037, 4.2882478478851 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Weggewaaid beeld vervangen door nar: zo zou je de geschiedenis van de kunst op het Koningsplein in een notendop kunnen samenvatten. Na een grootschalige renovatie werd het plein in 2003 bekroond met een bijzonder ruiterbeeld van Zadok Ben-David. Hij plaatste alleen het skelet van een paard op een sokkel. Helaas bleek het beeld stormgevoelig en kwam de sokkel leeg te staan. Bewoners richtten vervolgens een kunstcommissie op en gaven in samenspraak met kunstcentrum Stroom Den Haag aan de internationaal succesvolle kunstenaar Folkert de Jong de opdracht voor een nieuw beeld.

De Jong is geïnteresseerd in geschiedenis en wat die geschiedenis ons vertelt over het tijdperk waarin wij nu leven. Daartoe maakt hij sculpturen van historische figuren die hij toont in theatrale settings. Alsof je naar een toneelstuk of een film kijkt met overdreven of zelfs groteske figuren. Dat is hier op het Koningsplein ook het geval. Voor dit plein bedacht De Jong een nar. Die figuur speelt aan het hof een bijzondere rol. Aan de ene kant mag hij de koning bespotten, tegelijkertijd is diezelfde koning zijn werkgever. Om zijn ‘Speler’ naar onze tijd toe te halen, heeft De Jong goed gekeken naar de beroemde acteurs Klaus Kinski en William Dafoe.

‘De Speler’ is De Jongs eerste bronzen beeld in de openbare ruimte. Tot dan toe werkte hij uitsluitend met synthetische materialen als styrofoam en polyurethaan. Zijn soms griezelige, soms humoristische lichtblauwe en hardroze beelden zijn daardoor duidelijk herkenbaar. Dat materiaal is echter te kwetsbaar om in de openbare ruimte te gebruiken. De donkere bronzen huid van het beeld op het Koningsplein heeft hij hier en daar van kleur voorzien. Nu baadt de nar als een toneelspeler op het podium in het licht van toneellampen en speelt hij een verleidelijk spel tussen koning en nar. En dat geeft ons nu weer te denken.

Sluiten