Gegevens kunstwerk

Titel

De Man

Kunstenaar

Jan Goeting

Jaar

1972

Materiaal

keramiek

Locatie kunstwerk

Adres

Elandplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.079590801461, 4.2940744129669 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In april 2014 ging het Elandplein op de schop. Bomen werden verplaatst, bankjes neergezet. Het pleintje moest aantrekkelijker worden voor buurtbewoners en zou als ontmoetingspunt voor de buurt kunnen dienen om samen een kopje koffie te drinken of van de zon te genieten. Eerst was het de bedoeling om een Mariabeeld uit de kerk er tegenover op het plein te plaatsen, maar daar zag het kerkbestuur uiteindelijk vanaf. Toen heeft de gemeente contact opgenomen met kunstcentrum Stroom Den Haag. In overleg met hen is ‘De Man’ van Jan Goeting geselecteerd.

Op dat moment bevond Goetings beeld zich in het Zuiderpark. Daar was het beeld in 1995 terecht gekomen. Na de renovatie van het park dat jaar kregen kunstwerken die elders in de stad door veranderingen in de omgeving niet meer tot hun recht kwamen, een tweede leven. Oorspronkelijk had Goeting dit beeld gemaakt bij nieuwbouw van de 2e ’s-Gravenhaagsche Vakschool voor Meisjes die in 1972 aan de Assumburgweg 11 verrees.

In de zomer van 2014 verhuisde Goetings beeld opnieuw. Dit keer naar het Elandplein. Daar sluit het naadloos aan op de omgeving. Het formaat klopt met dat van het plein en de omliggende bebouwing. Daar komt bij dat het geen achterkant heeft en dus van alle kanten aantrekkelijk is om te zien. Bovendien is het net zo kleurrijk als de bewoners van deze wijk.

‘De Man’ is één van de latere en vrijstaande beelden van Goeting, die na de Tweede Wereldoorlog vooral mozaïeken en steenreliëfs in opdracht heeft gemaakt. Vaak samen met zijn vrouw Catharina Goeting-Stultiëns. Zijn stijl houdt het midden tussen abstract en herkenbaar. Met een beetje goede wil, kun je in dit beeld nog een man ontdekken. Net als de vele monumentale opdrachten die hij eerder realiseerde in heel het land, is dit beeld opgetrokken uit kleurrijke keramische onderdelen.

Sluiten