Gegevens kunstwerk

Titel

De hulpvaardige

Kunstenaar

Kees Timmer

Jaar

1959

Materiaal

Beton, beschilderd

Locatie kunstwerk

Adres

Aagje Dekenlaan 78, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.051496028126, 4.2923444145069 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Eind jaren vijftig van de twintigste eeuw werd aan het Westhovenplein in Moerwijk een nieuwe HBS gebouwd: de toenmalige christelijke HBS Overvoorde. In dat pand is het grootste aantal kunsttoepassingen te vinden van het naoorlogse Den Haag: drie glas-in-loodramen en maar liefst vijf verschillende soorten reliëfs. En dan is er nog het forse betonnen beeld dat zich buiten bovenaan de trap naar de ingang bevindt. Deze vrijstaande sculptuur is gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Kees Timmer. Het verbeeldt een mens die een ander helpt. De beeldhouwer heeft ze als één samenvloeiend geheel weergegeven.

Hoewel het duidelijk om twee mensfiguren gaat, zijn ze door de kunstenaar sterk geabstraheerd. Monden ontbreken bijvoorbeeld en ook de lichamen zijn in één beweging gemaakt zonder al te veel aandacht voor details. Desondanks komt het begrip hulpvaardigheid direct over.

Timmer volgde in de jaren twintig avondlessen aan de latere Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Dieren waren zijn specialisme. Bijzonder levendig en haast als personen wist hij ze op het doek te zetten. Met deze dierenschilderijen geniet hij dan ook de meeste bekendheid. Van groot belang voor zijn ontwikkeling was de uitnodiging van het Prins Bernardfonds in 1950 om het Krugerpark in Zuid-Afrika te bezoeken. Vanaf dat moment schilderde hij behalve Hollandse katten, honden en paarden ook tijgers, apen en ander wild.

Naast zijn dierenschilderijen heeft Timmer altijd in opdracht gewerkt. Hij genoot van het (decoratieve) werk op monumentaal formaat. Zijn eerste wandschildering dateert van 1948 in de kantine van scheepswerf Wilton in Rotterdam. Daarnaast maakte Timmer vrijstaande sculpturen. Beroemd is zijn levensgrote stier van plaatijzer die hij in 1958 voor de Wereldtentoonstelling in Brussel maakte. Uit één enkele, lange plaat staal schiep hij de contouren van een stier. Met net zo’n trefzeker gevoel voor eenvoud heeft hij ‘De hulpvaardige’ gebeeldhouwd

Na de sloop van de HBS aan het Westhovenplein heeft dit beeld van Timmer een nieuwe plek gevonden op de Aagje Dekenlaan. Daar staat het witte beeld in de middenberm ter hoogte van het Roemer Visscher College.

Sluiten