Gegevens kunstwerk

Titel

Dazzle Painting

Kunstenaar

Harold de Bree

Jaar

2018

Materiaal

betonverf

Locatie kunstwerk

Adres

Noordpolderkade 167, Den Haag

Stadsdeel

Laak

GPS gegevens

52.061993338998, 4.3347572227539 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Wat is dit voor gek patroon? Aan de Noordpolderkade gaan de gewone grijze stoeptegels ter hoogte van het Esloo College ineens over in een duizelingwekkend patroon van zwarte en witte strepen. Deze zogenoemde Dazzle Painting blijkt het werk van de Haagse beeldhouwer Harold de Bree. Stroom Den Haag nodigde hem uit om voor deze Praktijkschool een beeld te maken aan de straatkant. Maar de stoep bleek daar te smal en het budget was bovendien te klein voor de forse sculpturen die de beeldhouwer normaal gesproken maakt. Uiteindelijk werd het deze bijzondere schildering.

De Bree is als beeldhouwer gefascineerd door militaire objecten. In zijn beelden die hij zowel in Nederland als daarbuiten toont, zie je regelmatig bunkers, onderzeeboten en bewakingstorens opduiken. Vaak bouwt hij ze een-op-een na om ze daarna een twist te geven. Bijvoorbeeld door er een element aan toe te voegen dat niet logisch is (een sauna in een wachttoren), of ze op een onlogische locatie te plaatsen (een onderzeeboot in een vijver). In eerste instantie zien zijn beelden er driegend uit. Twee seconden later heb je in de gaten dat de kunstenaar je bewust op het verkeerde been zet.

Ook de schildering op de stoep bij het Esloo College vindt zijn oorsprong in het militaire. Dazzle paintings werden met name tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt op schepen. Het uitgekiende strepenpatronen maakt het de vijand moeilijk om te zien hoever weg een schip zich bevindt, om wat voor soort vaartuig het gaat en hoe snel het zich voortbeweegt. Net als de beelden van De Bree ontregelen deze patronen je kijken. Zoals een DJ samples gebruikt, zo past de kunstenaar zo’n schildering hier toe op de stoep. In zwart-wit. Met ter hoogte van de entree rood met witte strepen. Alsof er een rode loper voor de leerlingen is uitgerold.

Sluiten