Gegevens kunstwerk

Titel

Cornelis van Bijnckershoek

Kunstenaar

Albert Termote

Jaar

1938

Materiaal

brons

Afmetingen

h. 155 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Korte Voorhout, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.083168702261, 4.3170861510651 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Van beeldhouwer Albert Termote wordt gezegd dat zijn Vlaamse vorming zijn oeuvre de nodige ‘virtuositeit en dramatiek’ verleende. Zijn beeld van rechtsgeleerde Cornelis van Bijnckershoek (1673-1743) geeft niet direct blijk van die ‘virtuositeit en dramatiek’. Termote benaderde zijn onderwerp hier zelfs op een ingetogen, klassieke wijze. Dit kan hebben samengehangen met de plaats van het beeld bij de Hoge Raad – het hoogste rechtsorgaan in Nederland. Misschien ook met de weergegeven persoon – een van de grootste juristen uit de vaderlandse geschiedenis. Of waren het de gestelde randvoorwaarden? We zullen het waarschijnlijk nooit precies weten.

Ruimte om zijn ‘virtuositeit en dramatiek’ te tonen, vond Termote in de details: de kleding hangt losjes om de beroemde jurist heen en het weelderig krullende haar omlijst het gezicht. Met de rechterhand maakt hij een fijnzinnig gebaar en in de linker heeft hij een rol papier.

Termote was in het Haagse opdrachtencircuit een graag geziene kunstenaar. Hij heeft Den Haag diverse beelden nagelaten. Zoals de granieten dierfiguren aan de bruguiteinden bij het Vaillantplein uit 1939. Een jaar eerder werd hij samen met vijf andere beeldhouwcoryfeeën gevraagd mee te werken aan de verbouwing van het verouderde gebouw van de Hoge Raad aan het Plein uit 1861. Aan hen werd de opdracht gegeven van zes historische Nederlandse rechtsgeleerden een bronzen beeld te vervaardigen. De beelden staan echter niet langer op hun oorspronkelijke plek, het bordes van de Hoge Raad aan het Plein. In verband met de uitbreiding van de Tweede Kamer werd het gebouw aan het Plein eind jaren tachtig gesloopt. De beelden verhuisden toen naar de Kazernestraat. Op een pleintje voor de nieuwbouw van de Hoge Raad verloren ze wel iets van hun oorspronkelijk allure en functie. Met de verhuizing in 2016 naar de nieuwbouw aan het Korte Voorhout zijn de beelden weer in ere hersteld.

Sluiten