Buiten Beeld

Status

Permanent

Categorie

Gestolen

Sinds

28-11-2011

Toelichting

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 november in 2011 is er een bronzen beeld op de Appelstraat geroofd. Die ochtend troffen buurtbewoners alleen een paar voeten op de sokkel aan. De figuur van de jonglerende clown was bruut afgezaagd. Deze Clown van beeldhouwer Peter van der Meer stond pas enkele maanden in de middenberm ter hoogte van de winkels. In korte tijd werden er twee bronzen beelden van deze kunstenaar gestolen. Vermoedelijk waren de dieven uit op het brons.

Als er een beeld wordt gestolen dat eigendom is van de gemeente, dan doet de beheerder aangifte van diefstal bij de politie. Helaas is het vaak zo dat noch het kunstwerk, noch de daders worden gevonden. Daarom een oproep aan iedereen om de kunstwerken in de buurt in de gaten te houden en bij onraad de politie te waarschuwen. Wellicht dat het samen lukt om diefstal verder te voorkomen. Overigens heeft de gemeente intussen bij alle kwetsbare beelden passende maatregelen genomen om diefstal te voorkomen.

Gegevens kunstwerk

Titel

Clown

Kunstenaar

Peter van der Meer

Jaar

1985 en 2011

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Appelstraat, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.066337703253, 4.2531478166717 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Moeiteloos houdt hij drie ballen tegelijk in de lucht. Deze vrolijke clown is niet alleen in voor een grap, hij kan nog jongleren ook. Beeldhouwer Peter van der Meer is de maker van dit beeld. Karakteristiek is het tamelijk ruwe oppervlak van de sculptuur en de dynamische houding van de figuur zelf. Ook de thematiek is typisch Van der Meer: luchtige alledaagse en vrolijke scènes zoals ‘Meisje op Skippybal’, of ‘Moeder en kind’.

Net als Van der Meers beeld ‘Moeder en kind’ is deze clown waarschijnlijk gemaakt onder de zogenoemde Beeldende Kunstenaarsregeling (BKR). In ruil voor werk of diensten ontvingen kunstenaars financiële ondersteuning van de overheid. Deze regeling gold van 1956 tot 1987. Beeldhouwers konden via de BKR eenmaal per jaar een beeld leveren. In Den Haag kregen dergelijke beelden regelmatig een plek in de openbare ruimte. In de jaren tachtig is het beeld aan de Zwaardvegersgaarde geplaatst. In 2011 verhuisde het naar de Appelstraat waar het een nieuwe plek kreeg op het gras tegenover de winkels.

Het ruwe oppervlak verraadt de manier waarop Van der Meer zijn beelden maakte. Hij bouwde ze op uit plakken klei of was. Vervolgens liet hij het resultaat in brons gieten. Van der Meer genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar kreeg hij onder andere les van Dirk Bus. Daarna ging hij naar Italië voor een opleiding marmerbewerking aan de kunstacademie van de beroemde marmerstad Carrara. Ondanks deze scholing in marmerbewerking kennen we deze beeldhouwer vooral van zijn bronzen beelden voor de openbare ruimte.

Sluiten