Gegevens kunstwerk

Titel

Cirkelbanken

Kunstenaar

Jeroen Hoogstraten

Jaar

2009

Materiaal

Polyester en staal

Locatie kunstwerk

Adres

Abraham van Beyerenstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0640762, 4.3066029 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Bij beeldend kunstenaar Jeroen Hoogstraten staat de mens in zijn omgeving centraal. Daarbij concentreert hij zijn aandacht vooral op de vraag: hoe maak je in het dagelijks leven gebruik van de ruimte om je heen? En welk effect heeft dat gebruik van de ruimte op je relatie met andere mensen? Na zijn afstuderen in 1993 richtte Hoogstraten zich in eerste instantie vooral op tentoonstellingen en tijdelijke projecten. In de loop van de jaren is hij zich echter meer en meer bezig gaan houden met het ontwerpen en uitvoeren van kunsttoepassingen in de openbare ruimte. Met zijn werk begeeft hij zich op de grens tussen autonome kunst en design.

In 2009 ontwierp Hoogstraten in opdracht van Stroom Den Haag een bank voor de Prinses Marijkeschool. Hij koos ervoor de bank niet kort en recht te maken, maar rond. Sterker nog: Hoogstraten bedacht drie cirkels banken om elkaar. Een ronde, dikke ‘stip’ in het midden, daaromheen twee korte armen en daaromheen nog twee langere armen. Door de ronde vormen raken wachtende ouders vanzelf met elkaar in gesprek. De subtiele hoogteverschillen van de drie cirkels lokken bovendien kinderen uit de banken anders te gebruiken. Door elke cirkel een eigen kleur te geven, benadrukt de kunstenaar de verschillen. Rondom de banken bracht hij aanduidingen van de vier windstreken aan. Deze zijn niet alleen educatief, maar verwijzen ook naar de vele plaatsten op de wereld waar de ouders en kinderen van deze school vandaan komen.

De banken die Hoogstraten voor dit schoolplein heeft bedacht, zijn dus niet zomaar banken. Ze stimuleren de gebruikers van het plein zich (anders) tot elkaar te verhouden.

Sluiten