Gegevens kunstwerk

Titel

Chapeau

Kunstenaar

Auke de Vries

Jaar

2006

Materiaal

ijzer

Afmetingen

1500 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Paleistuin, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0813029025667, 4.3034849694051 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Auke de Vries heeft diverse beelden ontworpen die een vaste plek gekregen hebben in de openbare ruimte van zijn woonplaats Den Haag. Zijn sculpturen zien er doorgaans uit als fragiele ruimtelijke tekeningen die aansporen tot associaties. Een uitzondering op deze regel vormt het speelse beeld ‘Chapeau’ dat letterlijk verwijst naar de hoeden van koningin Beatrix.

In 2005 opende de koningin de zomertentoonstelling ‘Den Haag Sculptuur’ op het Lange Voorhout. Gezien haar zilveren regeringsjubileum dat jaar kreeg de expositie de titel ‘De Paleistuin’ mee. De Vries werd gevraagd om voor deze tentoonstelling een koninklijk geïnspireerd kunstwerk te maken. Hij hoefde niet lang na te denken. De associatie met de ‘hoedenkoningin’ lag voor de hand. Het feestelijke beeld met hoedjes in allerlei vormen, soorten, maten en kleuren, die aan een metalen staketsel hangen, is een hommage aan koningin Beatrix die het dragen van hoeden weer populair maakte. In 2006 kreeg het beeld een permanente plek in de tuin van Paleis Noordeinde.

Behalve op hoeden is het beeld ook geïnspireerd op een stamboom, een boom met appeltjes van oranje, maar dan op z’n kop. Voor ‘Chapeau’ zocht de beeldhouwer bewust samenhang met de twee beelden die hij begin jaren negentig voor de nieuwbouw van de Tweede Kamer realiseerde. Daar heeft De Vries hoog in het atrium zijn ‘Nederland land aan zee’ opgehangen. Deze sculptuur uit fragiele lijnen van metaal met associatieve objecten doet denken aan een omgekeerde stamboom. Op de tweede verdieping van het Tweede Kamergebouw bevindt zich bovendien een houten kistje met 12 sinasappeltjes. Een verwijzing naar de verbonden van de (oorspronkelijk) twaalf provinciën met het Huis van Oranje. ‘Chapeau’ heeft in dat licht dus naast een letterlijke verwijzing naar de hoeden van de koningin ook een figuurlijke betekenis. Het drukt respect uit voor haar optreden: hoedje af!

Sluiten