Gegevens kunstwerk

Titel

Caelesti Lumine

Kunstenaar

Tamar Frank

Jaar

2017

Materiaal

Licht

Afmetingen

h. 8 m

Locatie kunstwerk

Adres

Rijnstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.080429141149, 4.3230704814758 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Naar eigen zeggen kon Tamar Frank op de kunstacademie in Maastricht met kwast en verf niet maken wat zij wilde. Daarom begon ze te experimenteren met licht. Dat bleek haar beter te liggen. Het is bij uitstek haar medium geworden. Voor tentoonstellingsruimtes of op bijzondere buitenlocaties maakt zij lichtinstallaties die tijdelijk van aard zijn. Daarnaast realiseert zij met haar studio Lightspace regelmatig permanent monumentaal lichtwerk in en rond gebouwen over de hele wereld. Opdrachtgevers zijn bouwbedrijven en overheden.

Voor het lichtkunstwerk in Den Haag was projectontwikkelaar BAM opdrachtgever. Dit bouwbedrijf realiseerde de herstructurering van het oude pand van het voormalige Ministerie van VROM. Office for Metropolitan Architecture (OMA) zorgde voor het ontwerp. Sinds eind 2017 biedt het vernieuwde pand onderdak aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de hoofdkantoren van de IND en het COA.

Voor de onderdoorgang onder dit nieuwe kantorencomplex bedacht Frank een lichtkunstwerk van zo’n acht meter hoog. Synchroon met de cyclus van de zon en de maan verandert het licht van kleur. Overdag volgt het lichtprogramma de opkomst van de zon, de dag zelf en de schemering. Eenmaal donker transformeren de natuurgetrouwe dagtinten naar contrasterende felle kleuren. Deze cyclus wordt elke dag bij opkomst van de maan doorbroken met een lichtprogramma in verschillende kleuren paars. Het lichtwerk lijkt de zwarte hoge achterwand in de passage te doorbreken. Alsof er daarachter een hemelse ruimte aanwezig is.

Wat ik zo mooi vind aan licht, is dat het alles beïnvloedt”, zegt Frank in een interview met het kfHeinfonds in 2017. “Ik kan een ruimte overnemen en naar mijn hand zetten, zodat mensen iets bijzonders beleven.” Dat gebeurt in de onderdoorgang ook door Caelesti lumine. Hier ervaar je hemels licht.

Sluiten