Gegevens kunstwerk

Titel

Buste Constantijn Hyugens

Kunstenaar

Arend Odé

Jaar

1897

Locatie kunstwerk

Adres

Scheveningseweg, hoek Ary van der Spuyweg, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.089981753378, 4.2940810857056 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Oorspronkelijk stond het borstbeeld van de dichter, schrijver, musicus, verzamelaar, diplomaat én staatsman Constantijn Huygens (1596-1687) aan het begin van de Scheveningseweg, vlakbij de promenade. Daar was het in 1897 geplaatst. Gezien zijn politieke talenten – Huygens was secretaris van prins Frederik Hendrik – en het feit dat hij bijna zijn hele leven in Den Haag woonde, zou je het beeld eerder in het centrum van de hofstad verwachten. Desondanks is het hier aan de Scheveningseweg op zijn plek. Huygens was immers degene die deze weg tussen de kust en het centrum had ontworpen. Nog steeds bevindt zich langs deze rechte weg een tolhuis waar vissers uit Scheveningen vroeger tol moesten betalen voor de vis die ze naar Den Haag brachten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het beeld uit voorzorg verwijderd. Nadien kreeg het een nieuwe locatie. Sinds 1957 bevindt het borstbeeld zich op de hoek van de Scheveningseweg en de nieuwe Ary van der Spuyweg. Het siert als entree een klein heuveltje aan de rand van de Scheveningse Bosjes.

Beeldhouwer Arend Odé heeft er een tamelijk klassiek beeld van gemaakt. De natuurstenen sokkel heeft hij behalve van de naam en data van Huygens ook voorzien van decoratieve motieven als een Franse lelie en enkele krullen. Die paar krullen geven het beeld iets baroks. Doordat de staatsman zijn blik richt in de richting van het Vredespaleis ontstaat er bovendien een zekere dynamiek in het portret. Ook dit is typerend voor de (neo)barokke stijl waarin het beeld is gemaakt. Odé heeft Huygens een portret gegeven zoals iemand uit zijn kringen waardig is.

Sluiten