Gegevens kunstwerk

Titel

Boomhuizen

Kunstenaar

Florentijn Hofman

Jaar

2009

Materiaal

hout

Locatie kunstwerk

Adres

Terwestenstraat, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.065473434706, 4.3009431907379 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In het voorjaar van 2009 werden er op de beide schoolpleintjes van de pasgebouwde basisschool aan de Terwestenstraat twee grote gaten gegraven. Een paar uur later stonden er twee flinke bomen. Deze dertig jaar oude platanen waren door kunstenaar Florentijn Hofman speciaal geselecteerd vanwege hun specifieke kruin en takkenformatie. De bomen zouden namelijk de twee boomhutten gaan dragen die hij voor de nieuwbouw had gemaakt.

In elke boom bevindt zich een ander soort houten huis. Dat op het linkerplein heeft een veranda en een dakkapel. Daardoor oogt het enigszins romantisch. Dit in tegenstelling tot het meer kale huis op het andere plein. Dit lijkt rechtstreeks uit de Schilderswijk afkomstig te zijn: drie verdiepingen met woningen boven een winkel.

Kinderen kunnen de boomhuizen niet binnen, maar vanaf het schoolplein en de omliggende klaslokalen kunnen ze ze wel goed zien. De hutten verwijzen voor Hofman naar de dromen die je als basisschoolkind nog volop hebt. Dan word je nog niet gehinderd door cijfers en prestatie zoals in de harde wereld van het voortgezet onderwijs en werk.

Hofman kreeg in 2004 in één klap nationale bekendheid met zijn ‘Beukelsblauw’. Daarvoor liet hij een rijtje 19e-eeuwse panden in Rotterdam van top tot teen blauw schilderen. Korte tijd daarna maakte hij ook internationaal furore. Zo duikt sinds 2007 overal ter wereld zijn enorme, opblaasbare ‘Badeend’ op.

Hofman werkt meestal in de openbare ruimte. Daar maakt hij ter plaatste grote, voor iedereen herkenbare beelden die wat maatvoering, materiaal en inhoud betreft een duidelijke relatie hebben met de omgeving. Kunst op een voetstuk plaatsen doet hij niet. ‘Een beeld moet wel de kwaliteit hebben om mensen stil te laten staan,’ zei hij in een interview in het tijdschrift Kunstbeeld (oktober 2010). Of de boomhutten de kinderen letterlijk doen stilstaan, valt lastig te zeggen. Erbij wegdromen doen ze zeker.

Sluiten