Gegevens kunstwerk

Titel

Boodschappen

Kunstenaar

Gerard Brouwer

Jaar

1994

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Alphons Diepenbroukhof, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.059463182298, 4.2310088281723 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Een houthandelaar met een stapel planken op de schouder, haringeters, grazende koeien, een moeder met kind, twee dames met boodschappen: ze zijn zo uit het leven gegrepen. Op 20 februari 2017 overleed de maker van deze beelden, de Katwijkse beeldhouwer Gerard Brouwer. Hij laat een omvangrijk oeuvre na. Zijn beelden sieren de publieke ruimte, niet alleen in Katwijk en Leiden, zijn geboortestad, maar ook in Den Haag en andere Nederlandse steden.

De sculptuur Boodschappen staat in winkelcentrum Waldeck aan het Alphons Diepenbrockhof. Gewoon twee dames, die even lijken te poseren. Ze staan stil met boodschappentassen en dito kar, zoals je zou doen als je op de foto gaat. Door Brouwer zijn ze raak en ongekunsteld vastgelegd. Alleen niet op de gevoelige plaat, maar in was of klei en daarna in brons afgegoten.

Eenvoud is kenmerkend voor zijn werk. Het geldt zowel voor zijn onderwerpkeuze als voor zijn werkwijze. Hij hield van het grote gebaar, niet van detaillering. Bij zijn scherpe observaties lag de focus op lichaam en houding. Gezichten, bijvoorbeeld, zijn aangeduid, niet precies uitgewerkt. Zoals impressionistische schilders, die hun werk opbouwden uit ongemengde kleurvlakjes, boetseerde Brouwer een beeld met brokjes was of klei. Zo ontstond het onregelmatige oppervlak, dat het licht naar alle kanten weerkaatst en zijn beelden hun levendigheid geeft.

Ondanks zijn succesvolle carrière, bleef Brouwer bescheiden. Hij werkte niet in een atelier, maar in een werkplaats en was vrijwel nooit tevreden over een resultaat. Daarom liep hij niet graag langs zijn eigen beelden. ‘Ik zie dan altijd de manco’s. Het kan altijd beter. Ik probeer ze dan altijd nog een keer te maken’.* De bescheiden kunstenaar werd een jaar voor zijn dood geëerd met een overzichtstentoonstelling in het Katwijkse DuneAtelier. Bovendien kreeg hij een gemeentelijke onderscheiding voor alles wat hij heeft betekend voor de Katwijkse beeldende kunst.

 

* Website Dit is Katwijk – juli 2013

Sluiten