Gegevens kunstwerk

Titel

Bok, ram, leeuw en stier

Kunstenaar

Albert Termote

Jaar

1939

Materiaal

natuursteen / graniet

Afmetingen

200 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Vaillantplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.0709371589, 4.3009538325062 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

‘Bok, ram, leeuw en stier’, deze vier dieren sieren sinds 1939 de uiteinden van brugleuningen bij het Vaillantplein. Ze zijn alle vier in liggende houding uitgebeeld. Een rustige pose, die de robuuste dieren iets zachtaardigs geeft. Naar verluidt symboliseren ze de sterrenbeelden steenbok, ram, leeuw en stier. Gemaakt door beeldhouwer Albert Termote, horen ze bij de twee grote ruiterbeelden op de leuningen in het midden van de brug, die hij ook vervaardigde.

De vier rustende dieren vormen een tegenwicht tegen de wild steigerende paarden met berijders op de brugleuningen. Verder valt aan ‘bok, ram, leeuw en stier’ de verwantschap in houding op met ‘ezel, koe, hert en paard’ van Dirk Bus uit 1931. De in Vlaanderen geboren Termote heeft deze diersculpturen aan de uiteinden van de brug aan de Lijnbaan zeker gekend, want hij woonde vanaf 1922 in Voorburg. Overigens heeft Termote de dieren naturalistischer en minder gestileerd weergegeven dan Bus.

In 1915 arriveerde Termote in Nederland en hij studeerde drie jaar in Amsterdam. Zijn artistieke praktijk zette hij in 1918 op in Volendam, om uiteindelijk van 1922 tot zijn dood in 1978 in Voorburg een vaste stek te vinden. Daar maakte hij talloze beelden, die in heel Nederland zijn geplaatst. Termotes carrière verliep glansrijk.

Vier jaar voor zijn overlijden kwam hij nog in het nieuws. Geholpen door zijn kleinzoon sloeg hij zijn gipsmodellen stuk om zijn atelier te ontruimen. ‘Als je ermee eindigt zit je met ontzettend veel werk dat weg moet. Het was wel eventjes vervelend, veertig jaar zat ik daar. Al die grote dingen heb ik daar gemaakt. De modellen zijn stukgeslagen of weggegeven,’ zegt de 85-jarige beeldhouwer in het NRC van 5 augustus 1972. Hij vond de modellen niet meer van belang. De definitieve beelden staan immers door het hele land.

Sluiten