Gegevens kunstwerk

Titel

Boeken Berlage

Kunstenaar

Adrie Bruijs

Jaar

2014

Materiaal

Natuursteen

Locatie kunstwerk

Adres

Mient, Den Haag

Stadsdeel

Loosduinen

GPS gegevens

52.071534517949, 4.271867330871 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Pal op de kop van het water van de Mient moest in 2014 het eerbetoon aan Berlage komen. Aan de kant van de Valkenboskade. Drie jaar lang was wijkberaad Heesterbuurt in discussie met de Welstandcommissie van de gemeente Den Haag over die locatie. Tot en met de Hoge Raad aan toe. Uiteindelijk is het beeld in 2017 niet op de kop geplaatst, maar een paar meter verderop. Naast het schuin aflopende wandelpad langs het water.

Het eerbetoon aan Berlage was een schenking van Adrie Bruijs. Deze huisarts kwam rond 2000 in aanraking met beeldhouwen. Hij leerde het ambacht van de Voorburgse kunstenaar Frans Kokshoorn, de maker van ‘De fietser’ op de kruising van de Bilderdijkstraat en de Elandstraat in het Zeeheldenkwartier. Naast zijn huisartsenpraktijk beeldhouwt Bruijs er sindsdien lustig op los. Regelmatig geeft hij zijn creaties weg. Zo is ook ‘Boeken Berlage’ een geschenk.

In 2014 was het 100 jaar geleden dat de beroemde architect H.P. Berlage de Heesterbuurt had ontworpen. Dat leek Bruijs een mooie aanleiding voor een eerbetoon aan de meesterarchitect en stedenbouwkundig. De beeldhouwer bedacht een stapel boeken. Want er is niet alleen veel over Berlage geschreven, de architect publiceerde zelf ook regelmatig. Zoals het bekende ‘Schoonheid en de Samenleving’. Uit zwart graniet hakte Bruijs, of beter gezegd zaagde hij, een herkenbare stapel boeken. De titel van het werk is in het midden uitgehakt.

Inmiddels is iedereen aan de uiteindelijk locatie van het beeld gewend. Ook de hakkende huisarts zelf. In een interview in wijkblad KonkreetNieuws (16 augustus 2020) zei hij: “Ja, het was gedoe, maar ik moet zeggen: op deze plek komt het beeld wel mooier uit, zo naast dat schuin aflopende voetpad.”

Sluiten