Gegevens kunstwerk

Titel

Blokkendoos

Kunstenaar

Christa van Santen

Jaar

1965

Materiaal

Metaal, beschilderd

Locatie kunstwerk

Adres

Dalerveenstraat 9, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.049688042314, 4.2795476595245 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

“Als je kunst aanbrengt op een gebouw, dan moet het wat te maken hebben met dat gebouw”. Aan het woord is Christa van Santen in een interview dat is gepubliceerd in een boek over de Collectie Escamp in 2014. Het ging deze kunstenaar bovendien om de samenhang met de architectuur. Ze bedacht iets waar je doorheen kan kijken, iets dat de wand respecteert. “Niet dat je de hele kopse wand onzichtbaar maakt met een groot ding”. Ook al is het abstract, kinderen kunnen gemakkelijk de vormen en kleuren herkennen.

Het reliëf van Van Santen is op z’n best als de zon erop schijnt. Dan werpt haar structuur prachtige schaduwen op de muur erachter. Schaduwen die in de loop van de dag van vorm veranderen.

Het is niet verwonderlijk dat Van Santen zoveel aandacht aan die schaduwwerking heeft gegeven. Jarenlang was zij docent aan de Academie van Bouwkunst aan de TU Delft. Tijdens het vak vormstudies leerde zij studenten kijken. Licht was daarbij haar belangrijkste instrument. Zij liet bijvoorbeeld zien wat de gevolgen waren van een bepaald type ramen op de architectuur en beleving van een gebouw.

De school aan de Dalerveenweg is ontworpen door de gebroeders De Jongh Architecten. De schilderleraar van de Vrije Academie waar Van Santen na haar opleiding tien jaar assistent van was, kreeg regelmatig opdrachten van deze twee Haagse broers. Bij het ontwerpen van de school vroegen zij zich af of de verfraaiing daarvan geen goede opdracht was voor haar. En zo werd dit reliëf een van haar belangrijkste eerste grote werken.

In 2014 is het reliëf op verzoek van bewoners uit Escamp volledig gerestaureerd. John van Leeuwen, oud-student van Van Santen, heeft er samen met smederij Donker Van Heel & Marinus voor gezorgd dat het er weer piekfijn uitziet.

Sluiten