Gegevens kunstwerk

Titel

Bewakershuisje Voldersgracht

Kunstenaar

Eva Hertzsch, Adam Page

Jaar

2002

Materiaal

Metaal, diverse materialen

Locatie kunstwerk

Adres

Voldersgracht, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.076461748069, 4.3141629276474 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Tijdens de tiende Documenta in Kassel (1997) trok het Brits-Duitse kunstenaarsduo Hertzsch&Page de aandacht met een openbaar gebouwtje voor ‘business and pleasure’. Het stond bezoekers van ’s werelds grootste kunstmanifestatie vrij de ‘Executive Box’ te betreden voor het maken van afspraken, het voeren van onderhandelingen, het beleggen van vergaderingen, voor privé-doeleinden of gewoon uit nieuwsgierigheid of voor de lol. Het multifunctionele gebouwtje trok de aandacht van de internationale kunstwereld. De gevolgen laten zich raden. Er volgde een stroom van opdrachten om soortgelijke functionele, semi-functionele of functieloze gebouwtjes te ontwerpen. Ook nabij de Voldersgracht (achter de HEMA) ‘verrees’ een opvallend hightech gebouwtje dat kenmerkend is voor de inventiviteit van het duo Hertzsch&Page. Het is de eerste vaste stalling die in het kader van het Fiets&Stal project werd gerealiseerd.

In plaats van een nieuw bewakershuisje te bouwen hebben Eva Hertzsch en Adam Page ervoor gekozen om de bestaande Biesieklette-container te upgraden. Met behulp van zilvergrijze platen werd een opmerkelijke facelift uitgevoerd. Zowel van binnen als van buiten is de bewakersunit voorzien van geavanceerd ogende attributen. Op het dak staan een namaak satellietontvanger en beveiligingscamera’s die het publiek ‘bespieden’. Binnen versterken monitoren en een grijs bedieningspaneel de indruk dat Big Brother overal toekijkt. Die suggestie wordt althans gewekt door het wachthokje van Hertzsch&Page.

De werkelijkheid is minder grimmig dan de geavanceerde spionageapparatuur doet vermoeden. Die geruststellende constatering is kenmerkend voor beeldende kunst waarin alles vaak anders is dan het lijkt. De ‘aard en inrichting’ van het huisje zijn vriendelijker dan het uiterlijk doet vermoeden. Speciaal voor de bewakers van de stalling zijn binnen zelfs comfortabele leren leunstoelen neergezet.

Min of meer terloops geven Hertzsch&Page een vette knipoog naar de stad Den Haag die het begrip ‘upgrading’ hoog in het vaandel heeft staan bij vernieuwingsprojecten.

Sluiten