Gegevens kunstwerk

Titel

Betonsculptuur

Kunstenaar

Rudi Rooijackers

Jaar

1967

Materiaal

Beton

Locatie kunstwerk

Adres

Zuidlarensestraat, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.051551272668, 4.2696288824173 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Fietsroute Wederopbouwkunst Escamp

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Op de smalle strook gras voor het gebouw van Platform Zuid 57 bevindt zich een merkwaardig betonnen ding. Uit de verte roept het herinneringen op aan een groepje net neergestreken vogels. Grote vogels. Het blijkt een sculptuur te zijn van Rudi Rooijackers. Oorspronkelijk heeft deze beeldhouwer dit werk in 1967 vervaardigd voor het schoolplein van de nieuwe MTS aan de Leyweg. Architect W.S. van de Erve bedacht een gebouw op poten met een binnenplein in het midden. Daar waren Rooijackers ‘vogels’ jarenlang aanwezig. Tot 1992 was Leyweg 809 het adres van de MTS. Toen het voormalige schoolpand in 2006 werd afgebroken, kreeg het beeld van Rooijackers een nieuw onderkomen aan de Zuidlarenstraat.

Eigenlijk is het een heel ongebruikelijk beeld voor deze kunstenaar. Normaal gesproken is zijn vormentaal rond en organisch. Hoewel zijn sculpturen geabstraheerd waren, was over het algemeen goed herkenbaar wat het voorstelde. Rooijackers geniet bekendheid met de vele sculpturen die hij in Nederland bijvoorbeeld voor scholen heeft gemaakt. Meestal gaat het om sterk vereenvoudigde en stevige mensfiguren die vaak samen iets aan het doen zijn: worstelaars, een meisje op een bank, een groepje mensen die actief kennis aan elkaar overdragen.

Rooijackers studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en was twee jaar assistent van de beroemde Belgische beeldhouwer Albert Termote. Kort na de Tweede Wereldoorlog begon hij met zijn eigen praktijk. In die periode van wederopbouw kreeg hij veel opdrachten voor monumentale sculpturen bij nieuwbouw. Dat gaf hem ook de gelegenheid zijn eigen stijl te ontwikkelen.

Sluiten