Gegevens kunstwerk

Titel

Beschermengel

Kunstenaar

Frits van den Eeden

Jaar

1966

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Bronovolaan, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.102371664556, 4.3169388534424 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Het hoofd ver voorovergebogen, balancerend op één voet: zo torent de bronzen figuur op de smalle betonnen sokkel boven je uit op het parkeerterrein achter het Bronovo-ziekenhuis. Dankzij zijn wijduitgestrekte, forse vleugels weet hij zich in evenwicht te houden. Zo vlak bij het ziekenhuis roept dit beeld allerlei associaties op met ziekte en dood en hoe dit een mens uit evenwicht kan brengen. Gelukkig houdt deze Beschermengel je overeind. Want zo noemde Frits van Eeden deze sculptuur.

Van Eeden was zowel schilder als beeldhouwer. In zijn kleurrijke schilderijen zijn goed herkenbare koeien, paarden, zeilboten, bloemen en mensen te zien. Ook in zijn bronzen sculpturen wemelt het van de dieren en mensen. In al zijn beelden en voorstellingen weet deze kunstenaar goed het evenwicht te bewaren tussen abstractie en figuratie. Daardoor is het onderwerp altijd te herleiden.

Van Eeden is opgeleid aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Hij was lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en gaf jarenlang les aan het Brevard Art Center in Melborn, Florida. Aan het eind van zijn leven keerde hij terug naar Den Haag.

Van Eeden boetseerde vaker mensfiguren met vleugels. Behalve deze beschermengel voor Bronovo en diverse Engelfiguren heeft hij ook Icarus (1989) gemaakt. Een klein bronzen beeldje van de mythologische zoon van Daedalus, die met vleugels van was te dicht bij de zon vloog en naar beneden stortte.

“Ik wil met zo weinig mogelijk materiaal de grootst mogelijke expressie krijgen”, liet Van Eeden in een interview in De Posthoorn (14 juli 1966) weten. Die uitspraak lijkt zeker van toepassing op de Beschermengel die in 1966 bij het nieuwe pand van het Bronovo-ziekenhuis in het Benoordenhout is geplaatst.

Sluiten