Gegevens kunstwerk

Titel

Beren

Kunstenaar

Armand van der Helm

Jaar

1963

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Guntersteinweg 62, Den Haag

Stadsdeel

Escamp

GPS gegevens

52.04511679257, 4.2975289595288 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Vlak voor het hek rond basisschool Grote Beer staat een stapel over elkaar heen buitelende beertjes. Armand van der Helm is de beeldhouwer van dit bronzen beeld. Oorspronkelijk heeft hij het gemaakt voor kleuterschool de Spelende Beertjes. Deze school kreeg in 1966 een nieuw gebouw op de hoek van de Suiderasstraat en de Grovestinsstraat en op deze nieuwbouw was de percentageregeling van toepassing. Dat betekent dat er één tot anderhalf procent van de bouwsom is gereserveerd voor een kunstopdracht. In 1985 ging de kleuterschool samen met basisschool Moerwijk op in basisschool Grote Beer. Het beeld van Van der Helm verhuisde mee naar de Guntersteinweg.

Van der Helm was geen onbekende in het Haagse opdrachtencircuit na de Tweede Wereldoorlog. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag had hij een atelier in kunstenaarscentrum De Voorde in Voorburg samen met collega’s als Hermanus Berserik en Kees Andrea. Ook een enkeling van hen kreeg zulke kunstopdrachten. Van der Helm werd verschillende keren uitgenodigd voor een opdracht. Behalve de ‘ Beertjes’ voor de kleuterschool maakte hij voor de Kinderboerderij in het Zuiderpark ‘Tak met vogeltjes’ en bij een school in Mariahoeve staat zijn ‘Kind op de driewieler’.

In een tijd waarin abstractie de trend was, maakte Van der Helm traditionele, goed herkenbare voorstellingen. Al gaf hij in de loop van de jaren steeds minder details weer. Meestal is er in zijn werk volop beweging of actie te zien. Zoals hier bij de beertjes, die heerlijk met elkaar aan het stoeien zijn. Ook in zijn vrije werk komt dat terug. Daar zijn vrouwenfiguren en paarden de belangrijkste thema’s. Helaas heeft Van der Helm zijn talenten niet lang kunnen benutten. Op dertigjarige leeftijd overleed hij.

Sluiten