Gegevens kunstwerk

Titel

Beeld voor Keppler

Kunstenaar

Rick Koren

Jaar

1990

Materiaal

ijzer / messing / marmer / steenachtig

Locatie kunstwerk

Adres

Kepplerplein, Den Haag

Stadsdeel

Segbroek

GPS gegevens

52.077043585449, 4.2855629379615 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

In zijn ‘Beeld voor Keppler’ dat in 1990 geplaatst werd op het Kepplerplein heeft beeldend kunstenaar Rick Koren er alles aan gedaan om recht te doen aan de bijzondere kwaliteiten van de Duitse astronoom Johannes Keppler (1571–1630) naar wie het plein genoemd is.

Keppler werd bekend door de ontdekking van de naar hem genoemde wetten. Hij studeerde theologie en verdiepte zich in het werk van Copernicus. Daardoor werd hij een overtuigd aanhanger van het heliocentrische stelsel, waarbij de zon als middelpunt gezien wordt. Later werd Keppler leraar wiskunde. Hij was ook belast met het samenstellen van de jaarlijkse kalender waarin astrologische voorspellingen werden gedaan. Koren heeft voor zijn monument het gedachtegoed van Keppler als uitgangspunt genomen. Hij ontwierp een lichtzuil die op een cirkelvormig plateau is geplaatst. Twee halve bollen liggen langs de rand van die cirkel. Twee lichte banen in het plaveisel lopen vanaf de lichtzuil naar die halve bollen. Hiermee heeft Koren de theorieën van Copernicus en Keppler over het heliocentrische stelsel in beeld gebracht.

Koren studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort. In ‘Beeld voor Keppler’ verbindt hij zijn fascinatie voor het heelal met zijn voorkeur voor bijzondere combinaties van verschillende materialen. De kunstenaar houdt van verscholen betekenissen en laat zich graag verrassen door onverwachte ontdekkingen. Hij probeert de kijker te prikkelen met zijn vindingrijke en poëtische bewerkingen en ingrepen. Regelmatig vormen eenvoudige alledaagse materialen als een stuk zeep, metalen kettingen of lachgaspatronen het vertrekpunt voor zijn sculpturen.

Sluiten