Gegevens kunstwerk

Titel

Bank

Kunstenaar

Anneloes Groot, Ellen Vos

Jaar

1986

Materiaal

Beton, hout

Locatie kunstwerk

Adres

Aegonplein, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.0923271, 4.3684303 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Eigenlijk was het de bedoeling dat je op deze bank aan beide kanten zou kunnen zitten. Eén zijde met uitzicht op het – toen nog – stationsplein. En aan de andere kant een zitje met zicht op het de groene zone langs het kleine riviertje de Schenk. Vanwege de kosten hebben de kunstenaars zich moeten beperken tot één zitgelegenheid. Anneloes Groot en Ellen Vos kregen in 1986 van Aegon de opdracht een bijzondere bank te maken. Ter gelegenheid van hun jubileum schonk Aegon deze bank aan de buurt.

Beeldend kunstenaar Groot legt de bijzondere wederopbouwwijk Mariahoeve en alle veranderingen al jarenlang minutieus vast in talloze aquarellen, tekeningen en schilderijen. Bovendien bewaakt zij de historische waarde van de architectuur, de stedenbouwkundige structuur en de kunst en deelt die kennis met buurtbewoners en geïnteresseerden (dna-mariahoeve.nl). Groot zocht de juiste locatie voor de bank en zorgde er daarnaast voor dat het materiaal en de kleur goed aansloot bij de architectuur in de omgeving. “Het is een betonnen wijk, dus dan maak je de bank ook van verschillende soorten beton”, vertelt zij. “Omdat Mariahoeve in de jaren tachtig nog heel grijs was, en we wilden aansluiten bij de gevel van Aegon hebben we de bank licht van kleur (tavertin) ontworpen. Met een houten accent”.

In de vorm van de bank is met name Vos’ hand terug te vinden: strakke, geometrische lijnen met een asymmetrisch element. De licht gebogen rug zorgt voor een gevoel van beschutting. Vos is voornamelijk actief als beeldhouwer en vormgever. Al decennialang werkt zij als docent aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Vanaf 1980 werkte zij ruim vijftien jaar samen met de beroemde omgevingskunstenaar Joop Beljon aan hun Stad zonder einde.

Bij de herinrichting van het plein in 2001 werd de bank verplaatst, maar inmiddels staat hij weer op zijn oorspronkelijke plek.

Sluiten