Gegevens kunstwerk

Titel

Anna Pauwlona

Kunstenaar

Alexander Taratynov

Jaar

1999

Materiaal

Brons

Locatie kunstwerk

Adres

Anna Pauwlonaplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.084641204004, 4.2998571920654 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

He, wat zit daar voor chique dame midden op het Anna Paulownaplein? Heerlijk in de schaduw van de grote bomen lijkt ze op iemand te wachten. De plaatst naast haar op de bank is leeg. Dit bronzen beeld is in 1999 in opdracht van de Vereniging Mesdagkwartier gemaakt door beeldhouwer Alexander Taratynov. Ter verfraaiing van de buurt wilde de vereniging graag een sculptuur van de naamgever van het plein. De extravagante zus van de beroemde Russische tsaar Nicolaas 1 trouwde in 1816 in St. Petersburg met Willem van Oranje, de latere koning Willem II. Van 1849 tot haar dood in 1865 woonde zij op het Haagse landgoed Buitenrust en wandelde graag in het Mesdagkwartier. Verschillende bedrijven en organisaties droegen bij in de kosten van dit kunstwerk.

Via de cultureel attaché van Rusland kwam de vereniging terecht bij de Russische beeldhouwer. Opgeleid in Moskou kwam Taratynov in de jaren negentig naar Amsterdam. Sinds 2000 woont hij in Maastricht. Behalve beelden in brons maakt hij ook penningen. Meeste bekendheid geniet wel zijn 3D versie van de Nachtwacht. Deze levensgrote beeldengroep vervaardigde hij samen met Michael Dronov ter gelegenheid van het 400stegeboortejaar van Rembrandt in 2005. Van 2006 tot 2020 zijn de tweeëntwintig bronzen figuren met tussenpozen naast het Rembrandtmonument op het Amsterdamse Rembrandtplein te zien geweest. Daar trok het veel toeristen die selfies maakten met tussen beelden.

Taratynov maakt vrijwel altijd beelden van mensen. Hij geeft ze naturalistisch weer, vaak vol details. Zijn figuren lijken zo uit een schilderij of uit vroeger tijden te zijn weggelopen. Dat maakt zijn sculpturen herkenbaar en gemakkelijk toegankelijk. Dat geldt ook voor Anna Paulowna. Ondanks haar 19e-eeuwse jurk en hoofddeksel zou je zo bij haar op het bankje aanschuiven. Even een praatje maken.

Sluiten