Gegevens kunstwerk

Titel

Amalek-monument

Kunstenaar

Dick Stins

Jaar

1967

Materiaal

brons

Locatie kunstwerk

Adres

Rabbijn Maarsenplein, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.075853505868, 4.3147443399506 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Compleet verslagen was de succesvolle ondernemer Jacques Levi Lassen (1884-1962) toen hij een jaar na de Tweede Wereldoorlog vanuit zijn vluchtadres in New York weer naar zijn woonplaats Den Haag terugkeerde. De bloeiende, joodse winkelbuurt in het hartje van de stad (rond 2000 ontwikkelt tot het Haagse China Town) was totaal ontvolkt. Van de 17.000 joden waren er ongeveer 2.000 over.

Ter nagedachtenis aan de oude buurt en zijn bewoners kocht Lassen, die in damesmodeartikelen deed en tevens vastgoedontwikkelaar was, panden op aan de Gedempte Gracht. De rest van zijn leven was hij bezig met de herontwikkeling van de ‘Verdwenen Buurt’. In 1957 richtte hij een stichting op: stichting Levi Lassen. Postuum ging zijn wens in vervulling om een monument op te richten. Op 12 oktober 1967 vond bij de opening van de nieuwbouw van de stichting aan de Gedempte Gracht nummer 40 de onthulling van een gedenkteken plaats.

Dat gedenkteken is van de hand van beeldhouwer Dick Stins. Eerder maakte deze beeldhouwer bijvoorbeeld ‘Adelaar, monument voor gevallen kameraden’ voor de militaire vliegbasis in Soesterberg (1948). Zoals destijds gebruikelijk vervaardigde hij ook in Den Haag een realistisch reliëf. Het werd een monumentale Davidster waarin vader, moeder en kind bescherming zoeken. Onder in de ster plaatste de beeldhouwer een zittende figuur. Het geheel is oorspronkelijk samen met de volgende tekst op een met witte steen beklede muur aangebracht:

 

‘Gedenk wat Amalek u gedaan heeft…

… vergeet het niet

 

Deut: 25.17.19’

 

Dit citaat uit bijbelboek Deuteronomium verwijst naar het verhaal over Amalek, de kleinzoon van Esau die met zijn volk de aartsvijand van de Israëlieten was.

Begin eenentwintigste eeuw vindt in hetzelfde gebied opnieuw herontwikkeling plaats. Het monument wordt achtereenvolgens enkele jaren opgeslagen, bevind zich van eind 2007 tot 2018 op schoonmetselverband van de nieuwbouw Spuimarkt en maakt sinds 2018 deel uit van het grote Joodse monument op het Rabbijn Maarsenplein.

 

Sluiten