Gegevens kunstwerk

Titel

Alas de Mexico (Wings of Mexico)

Kunstenaar

Jorge Marín

Jaar

2019

Materiaal

Brons en beton

Locatie kunstwerk

Adres

Oude Waalsdorperweg, Den Haag

Stadsdeel

Scheveningen

GPS gegevens

52.104536482655, 4.3173127862 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Bovenaan het trapje even omdraaien en je bent klaar voor een perfecte selfie voor Instagram of Facebook. De reusachtige, bronzen vleugels omarmen je direct. En wil je samen met iemand op de foto: ruimte genoeg. Het is zelfs precies de bedoeling van Jorge Marín. Deze Mexicaanse beeldhouwer heeft zijn ‘Alas de Mexico’ (Mexicaanse Vleugels) speciaal ontworpen om mensen uit allerlei landen en culturen met elkaar in contact te brengen.

Begon Marín zijn carrière met keramiek, rond 2010 stapte hij over op brons. In die periode ontstonden zijn ‘Alas de Mexico’. Binnen het oeuvre van deze klassieke beeldhouwer is regelmatig het motief van vleugels terug te vinden. Soms in combinatie met een dier, vaker met een mens, maar ook zelfstandig. Vleugels zijn voor hem het universele symbool van vrijheid. Door hun beweeglijkheid zijn ze in staat om andere gebieden, andere landen te verkennen. Impliciet nodigen ze ons uit om migratie en culturele uitwisseling te erkennen als factoren die onze samenleving verrijken. Het was zijn bedoeling zijn ‘Alas de Mexico’ over de hele wereld te verspreiden. In 2020 staan er in dertien steden op vier continenten permanente versies van opgesteld.

Eén zo’n permanente plek is Den Haag. Daar kwamen de ‘Alas de Mexico’ terecht als een geschenk van de regering van Mexico aan het International Criminal Court (ICC). Op 12 september 2019 werd het op het duin bij het internationale strafhof onthuld. In haar toespraak vergeleek Mexicaanse onderminister voor multilaterale zaken en mensenrechten Martha Delgado het kunstwerk met het gerechtshof zelf: “Er kan een parallel worden getrokken tussen ‘The Wings of Mexico’ en de zoektocht naar gerechtigheid die het leitmotief is van het ICC. Net zoals deze vleugels alleen compleet zijn door de toevoeging van een fysiek lichaam, dient het hof als het lichaam dat het recht vormgeeft en uiteindelijk ten uitvoer brengt.”

Sluiten