Gegevens kunstwerk

Titel

Afgeknotte boom

Kunstenaar

Rein Draijer

Jaar

1966

Materiaal

Brons

Afmetingen

h. 116 cm

Locatie kunstwerk

Adres

Isabellaland, Den Haag

Stadsdeel

Haagse Hout

GPS gegevens

52.095521856485, 4.3686813033882 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

De afgeknotte boom van Rein Draijer, die in 1979 geplaatst werd in het plantsoen voor de toenmalige Thorbecke Scholengemeenschap maakt in één oogopslag duidelijk dat de kunstenaar kiest voor het abstraheren van de werkelijkheid zonder de herkenbaarheid uit het oog te verliezen. Het bronzen beeld is ondanks de vormvereenvoudiging te herleiden tot een afgeknotte boom maar door de stileringen ziet die boom er wel onnatuurlijk en gekunsteld uit.

Draijer woonde en werkte vanaf 1922 in Den Haag. Daar studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Opmerkelijk is zijn veelzijdige ontwikkeling. Hij manifesteerde zich niet alleen nadrukkelijk als beeldhouwer van plant- en diervormen en schilder van landschappen, stillevens en portretten, maar ook als ontwerper van affiches en postzegels. Hoewel hij abstraheringsprocessen toelaat, blijft zijn werk grotendeels figuratief.

Draijer was in zijn tijd een bekend en gewaardeerd kunstenaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de prijzen die een hem werden toegekend. Zo ontving hij in 1952 de Jacob Marisprijs, een jaarlijkse Haagse kunstprijs, en in 1958 volgde de Jacob Hartogprijs, een jaarlijkse prijs van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Vier jaar later was zijn werk te zien of de internationaal hoog in aanzien staande Biënnale van Venetië. Als docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in de hofstad (1937-1964) heeft hij zonder twijfel invloed gehad op veel van zijn studenten, waaronder Peter Struycken (1939) en Co Westerik (1924).

Sluiten