Gegevens kunstwerk

Titel

Aerobic cubism IV

Kunstenaar

Ferry Simonis

Jaar

1990

Materiaal

staal, gelakt

Locatie kunstwerk

Adres

Prinsessewal, Den Haag

Stadsdeel

Centrum

GPS gegevens

52.080782304077, 4.3046613650818 Bekijk op plattegrond

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Dat de Haagse beeldhouwer Ferry Simonis oorspronkelijk etser was, kun je goed zien aan zijn beeld dat sinds 1990 in de tuin van Paleis Noordeinde staat. De zwarte metalen ribben van de reeks kubussen steken tegen het groen van de tuin af als etslijnen op papier. Gaandeweg concentreerde hij zich meer op de etsplaat zelf. Die ging hij buigen en vormgeven. Uit die gebogen platen met daarop de geëtste lijnen ontstonden er een nieuwe, driedimensionale sculpturen.

Simonis werd door Rudi Fuchs, de toenmalige directeur van het Haags Gemeentemuseum, gevraagd deel te nemen aan de tentoonstelling ‘Paleistuin – Beeldentuin’, een representatief overzicht van de hedendaagse beeldhouwkunst rond 1990. Simonis was een van de initiatiefnemers van de tentoonstelling en vertegenwoordigde in die expositie het constructivisme. Vorm, lijn, ritme zijn voor de kunstenaars van deze stroming niet meer dan vorm, lijn en ritme. Hun beelden zijn doorgaans strakke, geometrisch-abstracte vormen uit staal, steen of hout.

Simonis weet in zijn sculpturen met minimale ingrepen af te wijken van het statische dat bepalend is voor de meeste constructivistische beelden. In de Paleistuin laat hij de kubussen uit de reeks telkens iets meer te kantelen en zo ontstaat er dynamiek zonder de strakke vorm, het ritme of de lijntekening te doorbreken. Door kubussen met lijnen te verbeelden, houdt hij zijn sculptuur niet alleen licht en transparant. Zo smelten de strakke geometrische vormen bovendien met hun organische omgeving samen.

Na de expositie heeft Simonis’ beeld een vaste plaats gekregen in de Paleistuin. De kunstenaar zelf is sinds 1994 vooral actief als organisator van culturele en literaire evenementen.

Sluiten