Gegevens kunstwerk

Titel

Aad Mansveld

Kunstenaar

Loek Bos

Jaar

2007

Materiaal

brons

Locatie kunstwerk

Adres

Haags Kwartier, Den Haag

Stadsdeel

Leidschenveen-Ypenburg

GPS gegevens

52.061883569494, 4.3831331331699 Bekijk op plattegrond

Te vinden op route

Kunst in de Vinex

Omschrijving kunstwerk

Tekst

Volop in actie. Zo heeft beeldhouwer Loek Bos de Haagse voetballer Aad Mansveld weergegeven. Bovendien plaatst hij hem als een held op een hoge sokkel. Mansveld was de libero van voetbalclub ADO Den Haag. Hij heeft slechts 47 jaar mogen worden. Als eerbetoon heeft de club een standbeeld voor deze rasechte Hagenees willen oprichten bij de entree van het nieuwe stadion in het Forepark.

Het is een typische Loek Bos geworden. Goed herkenbaar en trefzeker beeldt hij mensen uit in hun dagelijkse bezigheden. Beweging in de houding en natuurgetrouwe details zoals het strakke sportshirt en broekje van Mansveld zijn daarbij essentieel. “Je kunt best zeggen dat ik een publiekskunstenaar ben”, zegt de beeldhouwer in een video-interview ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag. Hij is er niet op uit om te shockeren, evenmin uit hij maatschappijkritiek in zijn beelden. Tijdens het maakproces is Bos’ aandacht op het eindresultaat gericht. Verheven gedachten heeft hij niet. Het gaat hem om de ambachtelijkheid en de lol van het maken.

Bos was tot 1990 actief als docent kunstgeschiedenis en handvaardigheid aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim. Daarna heeft hij zich toegelegd op de beeldhouwkunst. Tien jaar later volgde zijn grote, landelijke doorbraak met zijn portret van Toon Hermans. Een opdracht die hij na het overlijden van de cabaretier van diens woonplaats Sittard krijgt. Sindsdien krijgt hij opdrachten van alle kanten. Ook van particulieren. In zijn eigen stad Den Haag zijn verschillende van zijn sculpturen in de openbare ruimte aanwezig.

Het standbeeld van Mansveld werd op 28 juli 2007 tijdens de opening van het nieuwe stadion van ADO Den Haag onthuld op het Haagse Heldenplein. Het opgeheven vingertje maakte de beeldhouwer op verzoek van de club. Het moet als waarschuwing dienen voor de rest van het Nederlandse voetbal: ADO Den Haag is nog lang niet uitgespeeld.

Sluiten